Revalidatie

Voor de afdeling Revalidatie hebben wij het getroffen met Kati Paakkolanvaara, die na jarenlang ervaring te hebben opgedaan op internationale springstallen, er nu voor heeft gekozen om de revalidatie van onze patiënten op zich te nemen.

Zij staat garant voor een optimale verzorging van uw paard. De bedoeling is dat bij revalidatie een herstelprogramma wordt opgesteld, in samenspraak met de doorverwijzende dierenarts.
Hierbij vindt er een dagelijkse monitoring plaats van de evolutie van het oorspronkelijke letsel. Het revalidatieprogramma en de vorderingen worden steeds besproken met de betrokken personen.
Voor de revalidatie staan onder andere shockwave, laser- en cryotherapie ter beschikking.
VIA NOVA werkt samen met uitstekende fysiotherapeuten en osteopaten. Binnenkort beschikken we ook over een zoutwater SPA voor paarden.

Laser (Sound Eklin Smart RLT)

Lasertherapie wordt ingezet om de genezing van pezen, ligamenten, spieren en wonden te bevorderen. Deze techniek maakt gebruik van licht met een specifieke golflengte en intensiteit. Wanneer dit licht geabsorbeerd wordt door de cellen in het te behandelen weefsel, vindt er een cascade van fysische effecten plaats waardoor weefselherstel gestimuleerd wordt.
Zo wordt onder andere het ontstekingsproces afgeremd en wordt ook de aanmaak van littekenweefsel beperkt. Daarnaast wordt de ingroei van nieuwe cellen gestimuleerd, net als de doorbloeding en lymfedrainage.

Shockwavetherapie

Shockwavetherapie maakt gebruik van gefocusseerde geluidsgolven die de stofwisseling en bloedcirculatie op deze plaats stimuleren met als doel de heling te bevorderen. Daarnaast heeft deze behandeling ook een pijnstillend effect. Shockwavetherapie wordt vooral toegepast bij aanhechtingsproblemen van pezen en ligamenten. Het kan een hulpmiddel zijn bij het genezingsproces van diverse problemen aan pezen, ligamenten of bot.
Voor een optimaal resultaat worden meerdere behandelingen aanbevolen met een interval van twee weken.

Cryotherapie (Metrum Cryoflex)

Naast het koelen met koud water of ice-packs maken we ook gebruik van cryotherapie. Hierbij wordt een bepaalde regio gedurende een korte tijd met behulp van vloeibaar stikstof onder zeer koude temperatuur gekoeld.
Het verzacht de pijn, remt ontstekingen, stimuleert de doorbloeding en ondersteunt zo de genezing.