Chirurgie

Via Nova beschikt over 2 goed uitgeruste operatiekamers, 3 inductie/recovery (uitslaap) boxen met een assisted recovery systeem waardoor er minder risico op fracturen is bij het opstaan na een narcose. We maken tijdens de narcose gebruik van geavanceerde anesthesieapparatuur.
Tijdens de operatie is er een nauwkeurige monitoring van bloeddruk, ademhaling, zuurstof en koolstofdioxide gehaltes, aangevuld met ECG. Naast operaties onder algehele narcose, worden er ook staande operaties met een lichte sedatie uitgevoerd.

Operaties die o.a. worden uitgevoerd zijn arthroscopie/tenoscopie (kijkoperatie van het gewricht of peesschede), laparoscopie (kijkoperatie van de buik), botbreuken en botchirurgie, standscorrecties, luchtwegoperaties, tumoren, oogoperaties, castraties en chirurgie van het geslachtsapparaat.

Het paard wordt meestal 1 dag voor de operatie gebracht. Afhankelijk van het type operatie kan het paard de dag erna, of enkele dagen na de operatie weer terug naar huis. Zowel de eigenaar als de doorsturende dierenarts worden op de hoogte gebracht van de operatie en het verloop van herstel.
Wanneer het paard naar huis gaat krijgt u een operatieverslag en een brief met instructies mee voor de nabehandeling.

Uiteraard zijn wij altijd beschikbaar voor vragen van doorsturende dierenartsen en eigenaren. Wij kunnen de chirurgische mogelijkheden uitleggen, wat u kunt verwachten voor, tijdens en na de operatie. Hiermee kunt u vervolgens de beste beslissing voor uw paard maken. Voor vragen in verband met chirurgie kan u steeds terecht op het mailadres surgery@vianovaequine.com. Vergeet zeker niet je telefoonnummer te vermelden.

Tijdens het verblijf van uw paard op onze kliniek is hij toevertrouwd aan de vakkundige zorg en begeleiding van ons team en zullen wij er alles aan doen om uw paard zich prettig te laten voelen.

Arthroscopie/ Tenoscopie

Door middel van hele kleine incisies worden camera en instrumenten naar binnen gebracht en het gewricht/peesschede bekeken. Vervolgens kunnen er OCD fragmentjes verwijderd worden, peesscheuren kunnen worden opgeschoond en indien er een infectie in het gewricht of peesschede is kan het gespoeld worden.
Daarnaast wordt deze techniek ook als aanvullende diagnostiek in het kreupelheidsonderzoek gebruikt.

Laparoscopie

Hierbij gebruiken we dezelfde minimaal invasieve techniek als bij de arthroscopie, alleen kijken we nu in de buikholte. Meestal wordt het bij het staande paard met een lichte sedatie uitgevoerd. Wij kunnen hiermee niet ingedaalde testikels (abdominale cryptorchidie) en eierstokken uit de buikholte verwijderen, ruimte tussen miltnierband en milt sluiten, liesringen sluiten na een liesbreuk of de laparoscopie als diagnostisch hulpmiddel gebruiken.

chirurgie tong
IMG_3957
PHOTO-2019-08-05-21-50-39