Beeldvorming

MRI en CT zijn geavanceerde beeldvormingstechnieken waarbij een driedimensionaal beeld tot stand komt van zowel het bot als de weke weefsels.

Onze dierenartsassistente Sarah Jooken en Evi Clerckx staat garant voor kwalitatief goede beelden en een fijne begeleiding. Marieke Zimmerman (Dip ECVDI-LA) is verantwoordelijk voor de interpretatie van de beelden.

MRI

MRI is een onderzoek waarbij, met behulp van een magnetisch veld, het onderbeen van het paard in beeld kan worden gebracht. Dit onderzoek gebeurt op het staande, gesedeerde paard. Weke weefsel letsels in de voet, zoals bijvoorbeeld letsels in de diepe buigpees of de collateraalbanden worden met staande MRI duidelijk in beeld gebracht. MRI is bovendien de enige modaliteit die ons toelaat om botoedeem in beeld te brengen, een veel voorkomend probleem ter hoogte van het straalbeen, het subchondrale bot van de gewrichten of het pijpbeen ter hoogte van de oorsprong van de tussenpees.

CT

Bij VIA NOVA beschikken we over een large bore CT, dit is een CT met een extra grote opening. Dit heeft als groot voordeel dat we naast de hals ook de eerste rugwervels, de schouders en het bekken (inclusief sacro-iliacale en lumbosacrale gewrichten) in beeld kunnen brengen.

CT van het hoofd gebeurt op het staande gesedeerde paard, voor CT van de hals en benen wordt het paard onder volledige anesthesie gebracht. CT geeft ons een zeer gedetailleerd driedimensionaal beeld van het bot, en met behulp van contrastvloeistof ook van de weke weefsels.

CT van het hoofd kan gebruikt worden bij paarden met tandproblemen, sinusitis, zwellingen ter hoogte van het hoofd en/of neurologische symptomen. Aangezien dit onderzoek staand gebeurt, is het paard ongeveer een uur later al klaar om naar huis te gaan.

CT van de hals wordt gebruikt bij paarden met stijfheid in de hals, prestatieklachten, onverklaarbare voorbeenkreupelheden en ataxie. Bij paarden met ataxie wordt eveneens een myeloscan na toediening van contrast uitgevoerd waarbij compressie van het ruggenmerg in beeld wordt gebracht.

De benen van het paard kunnen tot en met de schouder op een voorbeen, en tot en met de heup op een achterbeen in beeld worden gebracht. Hierbij kunnen bot- en weke weefsel letsels opgespoord worden die met de klassieke technieken niet zichtbaar zijn. Dankzij de snelheid van onze CT is het bovendien mogelijk om het volledige been, en zelfs meerdere benen in beeld te brengen bij paarden met multipele problemen in 1 of meerdere benen.

RX

Röntgen opnames geven ons een tweedimensionaal beeld van het skelet van uw paard. Dankzij deze techniek kunnen we osteoarthrose en osteochondrose (OCD) van de gewrichten in kaart brengen, evenals botcystes, fracturen/fissuren in het bot enz. Eveneens kunnen we enthesopathiën vaststellen, dit zijn botletsels ter hoogte van de aanhechting van ligamenten of pezen aan het bot, zoals onder andere ter hoogte van de oorsprong van de tussenpees. Daarnaast kunnen we met ons krachtige röntgentoestel kwaliteitsopnames van de hals en rug maken.

Echografie

Echografie laat ons toe de weke weefsels in beeld te brengen, hiermee kunnen we letsels vaststellen van de pezen, ligamenten en spieren, maar ook gewrichtsontstekingen (synovitis) en kraakbeen kunnen met deze techniek gedeeltelijk in beeld worden gebracht. Een inwendige (transrectale) echografie van het bekken kan ons meer informatie geven over de sacro-iliacale en lumbosacrale gewrichten.
Een andere belangrijke toepassing van echografie is het uitvoeren van een echogeleide injectie waardoor we medicatie heel precies kunnen aanbrengen op de gewenste locatie.

Ultrasound Tissue Characterization (UTC)

UTC is de nieuwste toepassing binnen het gebied van de echografie. Hierbij zal een gespecialiseerd programma een analyse maken van de gescande pees om zo de kwaliteit ervan in kaart te brengen. Deze technologie wordt voorlopig alleen maar toegepast ter hoogte van de regio van het pijpbeen.
Het biedt een meerwaarde bij de opvolging van peesletsels waardoor we gedurende de revalidatie kunnen bepalen wanneer de belasting op de pees kan verhoogd worden. Ook heeft UTC een plaats in de preventieve geneeskunde aangezien zwakkere zones in de pees vroegtijdig gedetecteerd kunnen worden waardoor blessures voorkomen kunnen worden.
Zelfs bij een aankoopkeuring kan het extra inzicht geven in de gezondheid van het paard.